Att våga gå sin egen väg och inte följa de investeringsråd som ges på tidningarnas förstasidor är ett råd som är lättare sagt än gjort. Banker och pensionsrådgivare har ofta valt ut ett antal fonder som erbjuds oss sparare och redan där begränsas möjligheten att gå sin egen väg. Hur fondutbudet väljs ut är inte enbart baserat på fondens kvalitet. En urvalsfaktor är nämligen ofta också om fonden är efterfrågad av rådgivare och kunder och ett känt varumärke väljs inte sällan framför ett mindre välkänt. Egentligen är det inget konstigt med det. Samma mönster uppträder även i t.ex. i mataffären. Om det är framgångsrikt att alltid följa i uppkörda hjulspår investerarsammanhang kan dock diskuteras.
Inom fondbranschen ser man tydligt att välkända fondbolag erhåller stora inflöden i sina fonder, mer eller mindre per automatik. Rangordnar vi de fonder som har störst förvaltat kapital inom Morningstars kategori Blandfonder – Balanserad noterar vi följande varumärken i topp: Nordea, Swedbank och Skandia. Ettan Nordeas Stable Return har hela 160 Miljarder under förvaltning!
Det som är intressant ur ett sparperspektiv är att ju större en fond är, desto svårare verkar det vara att generera avkastning. Rangordnar man de fonder på förvaltad volym verkar man få omvänd ordning när det gäller vilken fond som gått bäst, åtminstone sett till hur 2018 inletts (fram till 31 maj).
Vad beror detta mönster då på? Jo, förvaltare av en aktiv mindre fond har möjlighet att investera i mindre bolag, bolag som ofta växer snabbare. En mindre fond kan också agera snabbare vid marknadsförändringar eftersom man lättare kommer ur sin position. Även om en stor fond också kan investera i mindre bolag är det svårt att ta betydelsefulla positioner – något som alltså hämmar utvecklingen. Således kommer här ett par råd: titta inte enbart på historisk avkastning utan även på fondens storlek, d.v.s. förvaltad volym när du väljer fond. Välj hellre den mindre fonden. Sannolikheten att den mindre kommer avkasta bättre är stor.